46. Festival filmskog scenarija

Kao kraljica banjskog turizma, pored brojnih znamenitosti, prirodnih i kulturnih bogatstava, Vrnjačka Banja neguje i dugogodišnju tradiciju organizovanja Festivala filmskog scenarija, kao jednu od njenih najznačajnijih kulturnih svečanosti koja će se ove godine održati čak po 46. put.

izvor: Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

Sam početak Festivala datira još iz ranih sedamdesetih godina prošlog veka. Tačnije, sve je počelo još 1974. godine kada je filmusku javnost pogodila činjenica da se scenariju domćeg filma ne posvećuje dovoljno pažnje i da, kao veoma važan kulturno-socijalni faktor, zaslužuje dostojanstveno mesto u svetu jugoslovenskog filma. Istovremeno, u Vrnjačkoj Banji je postojala filmska smotra „Jugoslovenski igrani film u akciji“ gde su se organizovale i značajne stručne tribine. Ona je, zajedno sa očiglednom krizom scenarija tadašnjeg vremena, bila od presudnog značaja za organizovanje jedinstvenog Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

 

Oni koji su zaslužni za postojanje ove sjajne kulturne manifestacije i bili inicijatori kompletnog projekta su Kulturni centar Vrnjačke Banje, Udruženje filmskih autora, kao i Udruženje filmskih glumaca. Takođe, kao aktivni učesnici i pokretači festivala bili su i naš Vrnjčanin – pesnik, stvaralac koji je dao veliki doprinos u oblasti kulture – Boško Ruđinčanin, filmski i pozorišni reditelj Miomir Miki Stamenković, legendarni i jedinstven glumac Velimir Bata Živojinović, Vasiljka Bogićević, koja je bila organizacioni rukovodilac Festivala sve do 1985. godine, kao i jugoslovenski i srpski scenarista, producent i epizodni glumac Dušan Perković.

 

Prvi festival organizovan je avgusta 1977. godine na staroj letnjoj pozornici gde se održavao sve do 1988. godine. Tada su projekcije filmova Festivala premeštene u novi amfiteatar, koji danas nosi naziv po našem čuvenom i jedinstvenom velikanu jugoslovenskog i srpskog glumišta – Danilu Bati Stojkoviću. Kapacitetet amfiteatra sagrađenog na Crkvenom-Čajkinom brdu je 3.000 mesta, gde se projekcije filmskog festivala prikazuju i danas.

 

Već od prvog Festivala filmskog scenarija uvedeni su i simpozijumi koji su imali za cilj rešavanje scenarističke problematike zahvaljujući kojima su postignuti značajni rezultati na ovom polju. Takođe, formirani su organi Festivala, uvedene nagrade, dok je Festival filmskog scenarija postao jedinstvena manifestacija koja je imala jasan koncept i cilj – scenario je počeo da dobija mnogo više na značaju, a samim tim imao je i veliki uticaj na afirmaciju, razvoj i unapređenje jugoslovenske kinematografije.

 

Ono što je takođe zanimljivo, Festival filmskog scenarija je, pored zvaničnog takmičarskog dela, uvek imao i neki od značajnih pratećih programa. Upravo oni su mu bili dodatna motivacija da, u pojedinim kriznim situacijama u kojima se nalazila kinematografija i kompletno društvo, i dalje opstaje dajući mu snagu i inspiraciju za razvoj, što ga dodatno čini posebnim.

 

  • Simpozijum (održava se od početka festivala)
  • Letnja škola filmske dramaturgije (održava se od 1996. do danas)
  • Letnja škola filmske kritike (održava se od 2012 – do danas)
  • Konkurs za originalni scenario (od 1984 – 1988.)
  • Zabranjeni bez zabrane – filmovi iz bunkera (1987 – 1990.)
  • Uvođenje TV filmova u konkurenciju (1993 – 1996.)

 

Kao što je oduvek bila praksa, na Festivalu filmskog scenarija dodeljuju se prva, druga, treća i specijalna nagrada za filmska ostvarenja. Pored toga, Vrnjačka Banja, kao grad domaćin, tradicionalno dodeljuje zlatnike za doprinos Festivalu, dok od 1996. godine i Jugoslovenska sekcija medjunarodnog udruženja filmskih kritičara (FIPRESCI) formira žiri kritike i dodeljuje jednu nagradu.

 

Od 1977. godine do danas, Festival je ostao dosledan svojoj prvobitnoj ideji, a njegova tradicija nije prekidana ni jedne godine. Čak i tokom pandemije, te teške i strašne 2020. godine, ova kulturna manifestacija je, uz veliki napor i sve neophodne mere, nastavila da se održava u želji da svi ljubitelji kulture i domaće kinematografije, bar na kratko zaborave na probleme, strah, stres, izolaciju i pokušaju da se opuste i uživaju uz kvalitetan filmski program. I uspeli su u tome.

 

Ovo je samo još jedna od činjenica koja jasno dokazuje koliko je kultura veoma važan segment našeg društva, kao i koliko je značajan doprinos ovog Festivala, ne samo za domaću kinematografiju, već i za našu Vrnjačku Banju, kao i kompletno okruženje.

 

I ove godine, kao sponzor Festivala filmskog scenarija, hotel Fontana će ujedno biti domaćin organizatorima i učesnicima ove kulturne manifestacije koji će u našoj konferencijskoj sali održavati svoje radionice, letnju školu filmske dramaturgije, letnju školu filmske kritike, kao i izložbu filmskih fotografija iz perioda sedamdesetih godina prošlog veka.

izvor: Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

Zato se neizmerno radujemo ovogodišnjem Festivalu filmskog scenarija koji će se tradicionalno održati u avgustu, tačnije od 12-16.08.2022. Kako navode organizatori, ova filmska manifestacija počeće svečanim otvaranjem na Trgu kulture gde će, uz muziku iz filmskih ostvarenja, crvenim tepihom prodefilovati filmski stvaraoci, dok će revija filmskih projekcija otpočeti premijerom filma „Ala je lep ovaj svet“.

 

Mi vas očekujemo i nadamo se da ćete doći da zajedno uživamo u ovoj svečanoj manifestaciji i širimo energiju ljubavi i kulture iz naše predivne Vrnjačke Banje.

 

Vaš hotel Fontana

Best
price
r
e
z
e
r
v
i
š
i
Rezerviši
Hotel Fontana Vrnjacka Banja

Rezervišite smeštaj

Pristupni kod (opcija)

Promeni / Otkaži rezervaciju »