Goč – planinski dragulj nadomak Vrnjačke Banje

Svi znamo da je Srbija daleko poznata po brojnim prirodnim bogastvima, po magičnoj prirodi koja konstantno očarava svojom lepotom, ne samo turiste već i sve nas koji u njoj živimo. Brojne reke, planine, jezera, klisure, kanjoni, kao i mnogi drugi čudesni predeli naše velelepne Srbije, ogromne su blagodeti koje nam je priroda darovala. Toliko smo blagosloveni da, na koju god stranu naše zemlje da krenete, sigurno je da ćete se, manje ili više, susresti sa nekim od očaravajućih prizora koje samo priroda može tako savršeno da iskreira.

Ipak, ukoliko se uputite ka našoj prelepoj Vrnjačkoj Banji, o čijim prirodnim bogatstvima smo vam često pisali, naša topla preporuka je da u svoj plan obavezno uvrstite i posetu čarobnoj, pitomoj i lekovitoj planini Goč koja se nalazi na samo 15 km od Vrnjačke Banje, a na oko 200 km od Beograda. Smeštena je u centralnom delu Srbije, južno od Zapadne Morave, a prostire se u pravcu zapad-istok u dužini od 10 km. Ova sjajna planina je deo severnokopaoničkog venca, dok je njen najviši vrh Ljukten koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1216 m. U koje god doba godine da dolazite, ovaj planinski dragulj će vas oduševiti jedinstvenom prirodom, ponuditi vam nezaboravna iskustva koja se zauvek pamte, a ono što je sigurno, kada je jednom posetite, poželećete da joj se iznova vraćate.

Pored predivnih bukovih i četinarskih šuma, bujne vegetacije koja se širi celom planinom, bogata je i brojnim izvorima, bistrim planinskim rekama, potocima, a na ovoj planini nalazi se i prelepo veštačko jezero Selište oivičeno brojnim četinarima, pored kojeg šetnja nije obična šetnja, već posebno iskustvo koje je potrebno da doživite. Na ovom jezeru nije dozvoljeno pecanje niti kupanje, jer ponekad služi za vodosnabdevanje Vrnjačke Banje, a najčešći prizor pokraj jezera su prolaznici koji zastanu da odmore, rašire ćebe, sednu i uživaju u pogledu koji umiruje dušu i čistom vazduhu koji, nažalost, predstavlja luksuz u sve zagađenijim gradovima iz kojih dolaze.

Izvor: Srbija pod lupom
Takođe, ukoliko tokom leta posećujete ovu planinu, imate mogućnost da uživate i u šetnji poljima borovnica, šumskih jagoda, kao i poljima obraslim planinskim travama. Ono po čemu je Goč veoma popularan jesu razni vidikovci sa kojih pogled deluje nestvarno, ali i brojno lekovito bilje koje nam je ova planina darovala. Na planini Goč raste preko 700 različitih biljnih vrsta koje se pružaju kroz livade i šume, od kojih su mnoge lekovite, pa ih meštani često koriste za pravljenje raznih prirodnih melema i čajeva koji pozitivno deluju na ceo organizam.

Pored toga, posetioce ove planine očarava i vrlo ukusna, domaća i zdrava hrana za koju mnogi veruju da utiče na jačanje imuniteta i preporod celog organizma. Ono što se posebno izdvaja iz široke ponude su čuveni gočki kajmak i sir, ali i poznata pastrmka na žaru. Goč je bogat ribnjacima sa poznatom gočkom pastrmkom koja je neizostavni specijalitet gotovo svih restorana u okruženju. Popularan je i organski gočki med jer cvetne i bogate livade pružaju idealne uslove za razvoj pčelarstva.

Ukoliko tokom zimskog perioda želite da posetite planinu Goč, budite sigurni da će vas ova planinska čarobnica očarati svojim lepotama. Posebno ukoliko dolazite sa porodicom, deca će uživati u svim zimskim čarolijama, grudvanju, sankanju, a tu je i ozbiljna škola skijanja koja je posebno posvećena početnicima, čak i najmlađoj deci koja se tek upoznaju sa ovim prelepim sportom. Za sve one koji već skijaju ili koji žele da nauče ovaj sport, obezbeđene su ski staze, žičare, ali i kompletna oprema tako da možete u potpunosti da se opustite i uživate sa svojom porodicom u svim čarima koja ova planina nosi sa sobom.

Izvor: Skijanje.rs
Ovo je zaista posebna planina. Za sve zaljubljenike u prirodu, za porodične izlete, planinarenja, duže ili kraće šetnje stazama koje vode kroz bajkovite planinske predele opijene čistim, svežim vazduhom, sve one koji vole ili žele da nauče da skijaju, ali posebno za sve one duše koje žele da pobegnu od svakodnevne gradske gužve i uplove u oazu mira, ova moćna planina je idealno mesto koje će osvojiti srca svih vas. Goč je popularan tokom cele godine i iako ima odličan potencijal za razvoj turizma, ono što ga posebno izdvaja od drugih je to što ovaj planinski dragulj nije podlegao komercijalizaciji prirode, već svoje potencijale koristi u pravoj meri. Kada god da ga posetite, imaćete taj neverovatan osećaj povezanosti sa čistotom prirode, mira, zadovoljstva i slobode. Bezobzira na posećenost i sve veći broj privatnih smeštaja koji su često popunjeni, ova planina je posebno mesto za koje možete biti sigurni da ne postoje gužve, već samo darežljiva priroda koja sve svoje posetioce prihvata otvorenog srca pružajući im sve ono što im je potrebno. Pravi mali raj na zemlji koji će svakog preporoditi.

Svi oni koji su doživeli ovo iskustvo dele mišljenje sa mnogim medicinskim stručnjacima koji tvrde da je kombinacija boravka u Vrnjačkoj Banji i na Goču idealna antisres terapija koju možete sebi da priuštite. Zato se turisti najčešće i opredeljuju za boravak u Vrnjačkoj Banji, kao bazi u kojoj su smešteni, odakle postoje organizovane ture planinarenja, vožnje biciklima, pešačke ture, posete ski stazama tokom zime, vožnja kvadova, kao i mnoge druge aktivnosti na planini Goč. Čist vazduh, bogata i bajkovita priroda, miris Goča, lekoviti izvori i oaza mira Vrnjačke Banje, odlična su kombinacija za opuštanje i duševni mir. Svako ko se opredeli za šetnje ovim prekrasnim predelima, sigurno će se kući vratiti preporođen.

A kao što znate, uskoro nam stiže zima, godišnje doba koje deca posebno vole zbog raznih zimskih čarolija i igara, pa možda je baš ovo trenutak da na vreme isplanirate vaš zajednički odmor i uživate sa svojom porodicom u miru i svim bogatstvima koje nam priroda nesebično daruje. Kvalitetno vreme koje provedemo sa svojim voljenima uz predivna iskustva koja se pamte, od neprocenjive su vrednosti za celu porodicu. To je ono što nas spaja, što nas povezuje na svim nivoima gradeći neraskidive veze, stvarajući srećne i zdrave porodice. A srećne porodice stvaraju srećnu decu. ❤️

Mi vas s radošću isčekujemo da zajedno stvaramo srećne i radosne trenutke.

Vaš hotel Fontana

Best
price
r
e
z
e
r
v
i
š
i
Rezerviši
Hotel Fontana Vrnjacka Banja

Rezervišite smeštaj

Pristupni kod (opcija)

Promeni / Otkaži rezervaciju »