Masaža kao drevna tehnika lečenja sa osvrtom na refleksologiju

Brojni istorijski podaci pokazuju da je masaža jedan od najstarijih oblika fizičke medicine i da je stara koliko i ljudska vrsta, te se u raznim oblicama javljala u gotovo svim kulturama. Termin “masaža” pominje se i u jednom od najstarijih dokumenata u oblasti medicine, kanonu kineske medicine Nei King So Ven (2700 godina pre n.e.).

Masažu, kao veoma korisno sredstvo lečenja, navodi i poznata indijska ajurvedska medicina koja se danas primenjuje širom sveta.

Takođe, u starogrčkoj literaturi se mogu naći zapisi o masaži, a naročito je bila poznata masaža utrljavanjem različitih eteričnih ulja ili masti. Tako je i Homer opisivao da je Ciceja mazao Odiseja različitim eteričnim mastima. Najčešće se primenjivala pre i posle sportskih borbi, posle kupanja ili kao terapija kod raznih stanja kao što su poremećaji cirkulacije, otežano disanje, povrede, ali i sterilitet. Iz Grčke, masaža je preneta u drevni Rim gde se primenjivala u medicinske, vojne i sportske svrhe, kao i u svakodnevnom životu. Grčki i rimski lekari verovali su da je najdelotvorniji način lečenja bolova i glavobolje upravo masaža. Galen, kao prvi sportski lekar, ali i lični lekar rimskog cara, napisao je brojne knjige u kojima pominje i masažu kao značajnu terapijsku tehniku.

Osnivačem savremene masaže i kineziterapije početkom XIX veka, smatra se Šveđanin Per Henrik Ling (1776-1839). Za ovaj period vezuje se i ruska lekarka Isidora Zabludovski koju mnogi smatraju utemeljivačem moderne terapeutske masaže.

Danas, postoje brojne vrste masažnih terapija, a kao drevna tehnika lečenja, primenom na određene delove tela, blagotvorno deluje na naše kompletno fizičko i psihičko stanje.

U ovom blogu, izabrali smo da vam malo detaljnije pišemo i o refleksologiji, koja je inače poznata i kao efikasna zonska terapija, a koju gosti našeg Wellness & Spa centra u hotelu Fontana često biraju kao jedan od načina za opuštanje, oslobađanje od stresa, harmonizaciju unutrašnjih organa i uspostavljanje balansa.

Refleksologija ili refleksoterapija je metoda holističke terapije koja se zasniva na pritiskanju određenih tačaka na telu, refleksa, smeštenih na rukama, stopalima, licu i ušima. Smatra se da je svaka osoba sastavljena od energetskih zona, raspoređenih od stopala do vrha glave, a najvažnije od njih su one koje se nalaze upravo na licu, stopalima, ušima i rukama. U praksi se, međutim, najviše pažnje poklanja stopalima, koja su, prema mišljenju stručnjaka za refleksoterapiju, povezana sa drugim sistemima i organima.

Refleksologija, između ostalog, podstiče homeostazu i poboljšava cirkulaciju krvi, te se u praksi često koristi i za oslobađanje od stresa i napetosti. Stimulisanje određenih tačaka na telu dovodi do lučenja endorfina, što utiče na smanjenje bola, regulisanje rada srca, pomaže u kontroli tonusa mišića i dovodi do poboljšanja raspoloženja.

U starom Egiptu, na zidnim slikama u grobnici jednog lekara u Sakari, prikazane su masaže stopala i šaka koje datiraju iz daleke 2330. godine pre n.e. Na osnovu navedenih podataka, može se reći da se još u davnoj prošlosti znalo o značaju ovakve vrste masaže. Savremena refleksologija poznata je nekoliko hiljada godina i dolazi iz tradicionalne kineske medicine. Međutim, njeno “oživljavanje” nastaje tek osamdesetih godina prošlog veka, zahvaljujući prof. Bui Quoc Chau, specijalisti za akupunkturu, koji je otkrio da na licu postoji 500 tačaka povezanih sa moždanom korom i nervnim sistemom. Upravo tada dolazi do razvoja refleksologije lica.

Veliki značaj razvoju refleksologije doneo je i doktor William Fitzgerald, koji je napravio mapu stopala sa receptorima koji se na njima nalaze. Zahvaljujući tome, došlo se do otkrića koja se sve stanja mogu poboljšati pritiskanjem određenih tačaka na stopalu koje ima najviše projekcija organa i zato je korisno hodati bos, naročito u prirodi. Na taj način stimulišu se organi i održava energetski kontakt sa zemljom.

Stopala imaju čak 72 nervna završetka koji su odgovorni za veze između različitih delova tela. Zato kada hodamo bosi, posebno po neravnim površinama čime se vrši pritisak na celo telo, pozitivno utičemo na rad unutrašnjih organa.

Refleksologija kao oblik terapije pokazala se kao uspešna za jačanje imunog sistema, regulisanje rada unutrašnjih organa, regulacije metabolizma, jačanje tetiva, jačanje mišića, regeneraciju kože, poboljšanje koncentracije i pamćenja, regulaciju ritma spavanja, oslobađanja od stresa, napetosti i bolova, kao i za mnoga druga stanja.

Refleksoteraoija se danas, između ostalog, često kao dodatak primenjenoj medicini koristi i u bolnicama, kao i u domovima za starije osobe.

Zaista su brojne blagodeti koje naš organizam može dobiti zahvaljujući refleksologiji. Ukoliko do sada niste imali prilike da se susretnente sa ovakvom vrstom terapije, u hotelu Fontana, uz naše sjajne, stručne i iskusne terapeute, imate mogućnost da iskusite refleksoterapiju i sami se uverite u delotvornost ove sjajne masažne prakse.

A do tada – mi vas s radošću očekujemo na našoj dobro poznatoj lokaciji – na raskrsnici prirode i ljubavi.

Vaš hotel Fontana

Best
price
r
e
z
e
r
v
i
š
i
Rezerviši
Hotel Fontana Vrnjacka Banja

Rezervišite smeštaj

Pristupni kod (opcija)

Promeni / Otkaži rezervaciju »