Odmor – važan segment našeg psihičkog i fizičkog zdravlja

U današnje vreme, kada je ritam života postao toliko ubrzan, kada smo tokom celog dana preokupirani raznim poslovnim i privatnim obavezama, najčešće zaboravljamo na vreme koje je predviđeno za odmor. To neko naše vreme koje bi svako od nas iskoristio na sebi svojstven način, vreme koje je neophodno kako bismo se regenerisali, “napunili baterije”, kako bi se naš um i naše telo odmorili od svakodnevnih obaveza, poslovnih aktivnosti i nagomilanog stresa. To je vreme koje je potrebno svakom od nas radi uspostavljanja ličnog balansa i poboljšanja kvaliteta našeg života.

Brojna naučna istraživanja ukazuju na značajne benefite odmora koji su povezani sa boljim raspoloženjem, većom produktivnošću, razvojem novih veština, povećanom kreativnošću, ali i opštim pozitivnim uticajem na psihičko i fizičko zdravlje. Kako naučnici objašnjavaju, ljudi koji izdvajaju vreme za sebe i uzimaju redovne odmore, imaju niže nivoe stresa, smanjen rizik od razvijanja kardiovaskularnih bolesti, ali i više motivacije da ostvaruju svoje ciljeve.

Ujedno naglašavaju i da je više kraćih odmora značajniji vid relaksacije, oslobađanja od svakodnevnih briga, stresa i negativnih misli, nego jedan duži odmor. U prilog tome, govori i činjenica da više kraćih odmora dovodi do većeg poboljšanja produktivnosti i fokusa, a imaju i produžene pozitivne efekte po naše zdravlje tako što utiču na smanjenje nivoa hormona stresa, a time deluju isceljujuće i na ceo organizam.

Zato su odmori veoma važni za naše mentalno i fizičko zdravlje. Telo nam uvek šalje razne signale kada dođe do umora, iscrpljenosti, kada mu je potreban predah, ali ih često zanemarujemo jer verujemo da postoje brojne obaveze koje još uvek nismo završili ili bilo šta drugo što je prioritetnije od našeg odmora. Kada uđemo u taj začarani krug, potpuno zanemarujući sopstvene potrebe i signale koje nam telo svakodnevno šalje, dolazi do unutrašnjeg disbalansa, a samim tim i do pojačanog stresa, veće razdražljivosti, nezadovoljstva, anksioznosti, što dugoročno može dovesti do razvoja raznih bolesti.

Složićete se da u takvom stanju nismo u mogućnosti da kvalitetno uživamo u životu, u vremenu provedenom sa svojim voljenima, u svemu onome što bismo želeli. I zato, pokušajte da bar malo usporite tempo života, da za početak počnete da osluškujete sebe i svoje telo, da se potrudite da osvestite i prepoznate signale koje vam šalje.

Još od davnina je poznato da naše telo konstantno komunicira sa nama, da je sposobno da nam ukaže na razne disbalanse koji se u njemu dešavaju kako bismo na vreme reagovali i pružili mu ono što mu je najpotrebnije. Samo nas upravo ovaj ubrzan način života svakodnevno odvaja od sebe, od te savršeno stvorene povezanosti i komunikacije koja je jedino prirodno i zdravo stanje.

Da bismo se vratili toj fenomenalnoj i sjajnoj vezi sa samim sobom, potrebno je da odvojimo vreme koje nam je neophodno da se opustimo, da zaboravimo na sve brige i stres i budemo prisutni u trenutku. Često i da se osamimo, da ne radimo apsolutno ništa, već samo da naučimo pravilno da dišemo i budemo u miru. Kada uvedete tu praksu u svoj život, pa makar i po deset minuta dnevno, možete da uočite razne blagodeti. Na ovaj način imate mogućnost da se ponovo povežete sa sobom, sa svojom suštinom, da osvešćujete i čujete signale koje vam vaše telo i duša šalju. Ujedno, naučićete mnogo o sebi, podsetićete se onih svojih želja, snova na koje ste zaboravili, a možda i pronaći put do njihovog ostvarenja. Kada smo preokupirani raznim obavezama, kada nemamo vremena za predah, često se u svemu tome pogubimo i zaboravimo na one iskonske želje i potrebe naše duše, jer u tom stanju ne možemo da ih čujemo, osvestimo, realizujemo.

Još jedan od sjajnih načina da se solobodite stresa i briga je boravak u prirodi. Čak i lagana šetnja parkovima, šumom, mestima koja su bogata drvećem i čarobnom prirodom, pozitivno utiču na naš nervni i imunološki sistem. Tišina koja opušta, zvukovi prirode koji umiruju, svežina vazduha, kiseonik, mirisi prirode i njene čistote bude pozitivnu energiju i sva vaša čula.

I zato, ne zanemarujte značaj odmara, potrudite se da uvek imate neko svoje vreme, brinite o sebi i svom zdravlju, provodite što više vremena u prirodi, a na taj način ćete biti u mogućnosti da imate kvalitetnije i lepše provedeno vreme sa sobom, svojom porodicom i bližnjima.

A ukoliko se odlučite da nas posetite i upoznate se sa prirodnim lepotama naše magične Vrnjačke Banje, mi vas s radošću očekujemo na dobro poznatoj lokaciji- na raskrsnici prirode i ljubavi.

Vaš hotel Fontana

Best
price
r
e
z
e
r
v
i
š
i
Rezerviši
Hotel Fontana Vrnjacka Banja

Rezervišite smeštaj

Pristupni kod (opcija)

Promeni / Otkaži rezervaciju »