Vino – piće bogova i ljubavi

“Vino je kao tečan poljubac. Vino je tečna ljubav.” B. Hamvaš

I baš ove reči Béla Hamvaša, mađarskog pisca i filozofa, opisuju tu nevidljivu i neraskidivu nit koja je oduvek spajala vino i ljubav. Čak i kroz grčku mitologiju, vino se najčešće vezivalo za ljubav, ali i za bogove. Mnogi slavni pisci, pesnici, filozofi govorili su o toj jedinstvenoj sponi između ljubavi i vina iz koje je proizilazila inspiracija za njihova najlepša dela, a često su u vinu pronalazili i utehu zbog neuzvraćene ljubavi. Upravo čaša tog sofisticiranog i tako elegantnog pića budila je u njima nadahnuće za najlepše ljubavne stihove. Ima tu neku posebnu čar o kojoj su mnogi mudri ljudi vekovima unazad govorili, a mi se u potpunosti slažemo sa njima.

Jer vino je zaista posebno piće koje odiše jedinstvenom elegancijom, sofisticiranošću, mudrošću, ali i bogatom istorijom. Da li ste znali da prvi dokazi o vinu potiču još iz perioda od pre 6000 godina pre nove ere sa područja Kavkazije i Mesopotamije? Ovaj podatak potkrepljuje i činjenica da je vinska kiselina pronađena na ostacima vrčeva iz tog perioda. Odatle je vino migriralo u Egipat, gde je bilo izuzetno popularno, a veoma česta tema slikara u Egiptu iz tog doba, bili su upravo faraoni sa vrčem vina u ruci.

Ipak, period od kojeg je moguće detaljnije pratiti korene vina je oko 1500 godine pre nove ere, kada je vino stiglo u Evropu sa Grcima i Feničanima koji su kolonizovali mediteran. U antičkoj Grčkoj, vino je bilo veličano i često je bila tema grčkih pesnika, a ni Rimljani nisu zaostajali u pisanju o ovom veličanstvenom piću.

Do početka 17. veka vino je bilo jedino piće koje je moglo da se čuva, a da se pritom ne kvari. U tom periodu, čak ni voda nije bila sigurna za piće zbog raznih bolesti, pa Evrpoljani nisu imali drugi izbor nego da konzumiraju vino i to u većim količinama.

Tek od 17. veka, dolaskom kafe iz Arabije, čokolade iz Centralne Amerike, čaja iz Kine, ali i razvijanjem procesa destilacije, sve je počelo da se menja u Evropi. Čak su i gradovi počeli da koriste vodovode kako bi stanovništvo imalo čistu vodu za piće, što nisu imali još od rimskog doba, a pronalaženje staklene boce dovelo je do velikog napretka u vinskoj industriji.

Od ovog perioda pa na dalje, vino je doživljavalo prosperitet u svakom smislu. U poslednjih sedamdeset godina, usled razvoja nauke i tehnologije, došlo je do prave revolucije koja je proizvodnju vina odvela do neverovatnih visina.

Kada je reč o Srbiji, već u 19. veku imala je izgrađene vinske regione. U bivšoj SFRJ proizvodila je više od jedne trećine ukupne proizvodnje, a do 1990. godine, Srbija je važila za jedan od najperspektivnijih vinskih regiona.

Uzimajući u obzir ključne faktore koji utiču na kvalitet vina, kao što su grožđe, klima, sastav zemljišta, geološke i hidrogeološke osobine, položaj i ekspozicija vinograda, adekvatan izbor sorte i samog zemljišta, ali i znanje vinogradara, Srbija je oduvek imala ozbiljan potencijal za proizvodnju kvalitetnih vina.

Takođe, nakon proizvodnje, ono što značajno utiče na karakter vina su bačve ili burad u kojima vino odležava. Najkvalitetnije su one napravljene od hrastovine, ali treba imati u vidu i da različite vrste hrastovine daju drugačiji karakter svakom vinu. Što je bačva manja, veći je uticaj njenih karakteristika na karakter vina u njima.

Nakon što se proceni da je vino dovoljno odležalo u drvenim bačvama ili buradima, sledi flaširanje, i kao takvo, vino se skladišti u vinske podrume sa strogo kontolisanim uslovima koji takođe utiču na kvalitet vina – temperatura, osvetljenost, provetrenost prostorije, opšti higijenski uslovi, položaj boce na polici i u prostoru, kao i mnogi drugi.

Dakle, da biste uživali u čaši kvalitetnog vina, postoji dug i veoma složen proces koji je neophodno da se isprati na pravi način. Kroz ovaj blog, želeli smo da vam prenesemo bar delić znanja i zanimljivih činjenica o ovom sofisticiranom i otmenom “piću bogova”, kako ga često nazivaju.

Ali to nije sve – 12. novembra, za sve ljubitelje vina koji su gosti našeg hotela, organizujemo edukaciju pod nazivom “Mala škola vina” gde ćete imati priliku da, uz sjajnog somelijera, degustirate i upoznate se sa kvalitetnim etiketama, naučite koje vino najbolje ide sa određenom hranom, proširite svoja znanja i doživite nezaboravno iskustvo u prazničnoj atmosferi hotela Fontana.

P.S. I ne zaboravite, budite odgovorni i uvek pijte umereno.

Dobro nam došli.

Vaš hotel Fontana

Best
price
r
e
z
e
r
v
i
š
i
Rezerviši
Hotel Fontana Vrnjacka Banja

Rezervišite smeštaj

Pristupni kod (opcija)

Promeni / Otkaži rezervaciju »